Tjellee? Tjello!
Door: conj@rie
04 Augustus 2013 | India, Jaipur
Dat betekent, "Zullen we gaan? Ja, we gaan." Zomaar een paar woordjes die we van onze driver hebben geleerd. We waren gestopt bij het eten op dak gisteren en hebben dat net weer gedaan. Een prachtig uitzicht en vanavond met een poppenspel en live indiase muziek. Het eten was ook nog lekker.
We vertrokken vanmorgen om 10 uur, na een heerlijk ontbijt met veel gebakken eieren.
Een gids voegde zich bij ons, want het is niet handig om een groot oud paleis op jezelf te gaan bekijken. Dat bleek ook wel. De jongen wist de weg en vertelde het leuk. Hij wachtte steeds geduldig op ons als we foto's maakten en filmden. Tussendoor wisselden we ook prive-informatie uit. Het regende iets, maar dat was eigenlijk juist wel lekker. Van het paleis gingen we naar een carpet-weverij. Daar zat een mannetje op zijn hurken draadje voor draadje te knopen en met een soort zeis-mes sneedt hij het af. Naast hem lag het patroon, waar hij soms op kijken moest. Op een stukje van een vierkante inch (2,5x2,5 cm) zitten zo'n 2000 knopen. Hij knoopte een carpet van 120 bij 180 cm en deed daar 2 maanden over. We vroegen of hij nog kon staan en hij ging lachend even staan.
We zagen ook de kunst van textiel bewerken en mochten zelf ook stempelen op een stukje stof. Zoals gewoonlijk in India kregen we thee met melk en veel suiker of iets anders te drinken en we kochten er 3 meter heel mooi blauw handgemaakt stuk katoen om als tafelkleed te gebruiken. Deze stoffen worden door weduwen geborduurd, wat door de overheid wordt gesubidieerd, zodat zij een beter leven hebben.
Inmiddels was het 3 uur en moesten we maar eens gaan lunchen. Tijdens de rondleiding in het paleis hadden we het over amber gehad, dat was ook de naam van het paleis. Amber is een soort boom die heel weinig voorkomt en waarvan uit de hars een geur komt die heerlijk is en heel lang blijft hangen. De gids nam ons mee naar een winkeltje waar ze niet alleen amber verkochten, maar ook heel veel kruiden en theesoorten. We proefden thee en kochten het een en ander, waaronder een klein stukje amber, wat per gram verkocht wordt. Het was erg gezellig en we hadden veel lol. Zo leerde we van de verkoper de uitdrukking "No hurry, no worry, no chicken, no curry" wij vonden hem leuk. We reden weer verder en bekeken een oud memorial van een vroegere koning. Hier zagen we veel apen, waaronder moeders met baby's en ook een zwangere aap. Jamie vond het iets minder leuk, dus nam de gids een stok mee, voor als ze te dicht in de buurt zouden komen.
En nu dan op naar de kamelen. Elaine en Jamie gingen samen op een kameel. Het was hilarisch, maar wel heel speciaal en toch leuk. We kochten een lekkere geroosterde maiskolf en reden via het huis van de gids, wiens vader een muziekwinkel heeft en waar Arie nog even op een sitar heeft gespeeld, weer naar het hotel.
Moe, maar voldaan. Een volle dag.
04 Augustus 2013 - 23:51
Rosanne&jordi:
Hoi allemaal... weer erg leuk om het verslag te lezen!ook de fotos zijn onwijs leuk. Ik mis alleen nog een fotos van de lekkere currys die jullie eten;) veel plezier. X -
05 Augustus 2013 - 09:38
Henk En Lenie:
Geweldig om te lezen dat jullie het zo naar de zin hebben!! Prachtige foto's hoor. Dan hebben ook wij een beetje een idee toch?Kamelen tocht met Elaine en Jamie ook gelukt en dat was een wens.
En Conja, wat zit je haar leuk..moest ik even kwijt...Nog heel veel plezier!!!!!
veel liefs en xx van Henk en Lenie. -
05 Augustus 2013 - 20:53
Gerda:
Leuk om zo met jullie mee te mogen reizen aan de hand van het leuke beeldende verslag en de foto`s.
Volgens mij hebben jullie het prima naar jullie zin.
Is het niet spannend voor de meiden of ze hun moeder nog zullen zien?